Pilates

Zašto je pilates idealan trening za vas?

Ukoliko želite da zategnete svoje telo i poboljšate tonus mišića, a pored toga naučite i pravilne tehnike disanja, pilates je za vas. Bez obzira da li ste početnik ili rekreativac, ovaj tip vežbanja vam može odgovarati.

Pilates je način vežbanja koji podrazumeva kretanje kroz spore, precizne vežbe snage sa kontrolom disanja i u velikoj meri koncentriše se na jačanje vašeg jezgra.

Kombinovanjem pokreta u pilatesu vaši mišići će se istezati. Telo ćete izlagati pokretima istezanja koje ne biste inače praktikovali vežbanjem u teretani. Takođe ono što će vam pilates doneti jeste bolja koordinacija pokreta. S obzirom da se pokreti brzo smenjuju vaša motorika će se poboljšati. Možete povećavati intezitet u skladu sa svojim napretkom. Vežbama pilatesa pripremićete se za napornije vežbanje u teretani. Ono može biti tip vežbanja koji ćete praktikovati u prvim mesecima treniranja dok svoje telo ne ojačate i ne pripremite za neke intezivnije treninge.

Sve ovo ne zauzima uopšte puno prostora, praktično je i dodatno će učiniti vašu rutinu vežbanja zanimljivijom. Jako jezgro je nophodno za mnoge sportove i vrste vežbanja.Izgradnja osnovne snage nije samo rađenje stotina trbušnjaka. Aktivnost vašeg jezgra na različite načine je ključan za izgradnju sveobuhvatne trbušne snage.

Benefiti pilatesa:

Poboljšava držanje

Vežbe pilatesa su osmišljene tako da jačaju vaše jezgro što će omogućiti bolje držanje vaše posture. Takođe na pilatesu učite pravilne tehnike disanja koje ćete primenivati prilikom vežbanja, a disanje je veoma moćan alat u poboljšanju držanja. Jače jezgro pored toga što će vam omogućiti bolje držanje uticaće i na smanjenje bola u leđima.

Jednostavnost praktikovanja

Pilates je moguće izvoditi kako u teretani, tako i kod kuće. Sve što vam je potrebno od rekvizita su prostirka, lopta za pilates ili elestična fitnes traka. Od pomoći prilikom vežbanja može vam biti i joga blok. Sa svega nekoliko rekvizita možete imati potpuni doživljaj treninga i u svom domu.

Smanjuje povrede

Jačanjem vašeg tela uticaćete i na jačanje mišića. Kada imate jako jezgro vaše telo je čvrsto i stabilno. Jačanjem svih grupa mišića mogućnost za povredu smanjiće se na minimum. Takođe će uticati na to da budete više svesni svog tela. Moći ćete da osetite određene mišiće koje do tada niste aktivirali i na bolji i precizniji način ćete moći upravljati njima.

Poboljšava fleksibilnost, mobilnost i balans

Praktikovanjem pilatesa radićete na povećanju istezanja mišića- fleksibilnosti i poboljšanju opsega pokreta- mobilnosti. Takođe vaši zglobovi će postati fleksibilniji što utiče na opštu fleksibilnost celog tela. Osveštavanjem sopstvenog tela i pokreta uticaćete na poboljšanje balansa. U pilatesu se često koristi lopta koja će vam takođe pomoći da poboljšate balans svog tela.

Pilates utiče na opuštanje

Vežbanjem pilatesa smanjićete napetost mišića i smirićete svoj um. Pilates vežbe su prožete svojim principom disanja. Fokusirano disanje je poznato po smirujućem efektu koji se reflektuje na telo. Pilates se može smatrati aktivnom meditacijom, pogotovo za one kojima je teško samo mirno sedeti i disati.

Ovo su samo neki od benefita koje vam pilates može donetei. Ukoliko smatrate da bi ova tehnika vežbanja mogla da vam pomogne ili se pronalazite u nečemu što smo naveli, probajte i sami se uverite u sve blagodeti ovih treninga. Primetićete i promene u kvalitetu sna i raspoloženju. Pilates se često praktikuje u grupama ili samostalno uz vođene treninge što može uticati na sticanje discipline i povećanje motivacije.