Joga

Šta je sve potrebno za izvođenje joge?

Ova tehnika praktikuje položaje, odnosno pokrete tela, disanje i meditaciju.

Jogu možete praktikovati u specijalizovanom joga centru, vašoj lokalnoj teretani ili kod kuće. Ukoliko odlazite na grupne časove joge, tamo ćete najverovatnije dobiti sve što vam je neophodno za tu sesiju. Međutim ukoliko planirate da započnete časove joge kod kuće ili želite da imate svoju opremu, evo nekih stvari koje će vam biti neophodne.

Za početak ono što bi trebalo prvo da nabavite jeste prostirka za jogu. Podloga je nešto bez čega ćete teško izvesti sve poze koje joga zahteva.

Hata joga je najblaži i najrelaksirajući oblik joge. U okviru ove tehnike ima dosta pauza između položaja gde ćete se opuštati na vašoj podlozi. Kako bi vam ugođaj i doživljaj bio potpun potrebno je da vam podloga bude udobna. Sa druge strane dovoljno je udobna za vaša leđa i kosti, kako biste izbegli šansu od povreda. Vašim leđima će pružati dovoljnu potporu kako bi se vaši mišići aktivirali.

Pored prostirke ono što Vam može pomoći i što može biti korisno pogotovo u početku su jednostavni joga blokovi. Oni izgledaju kao ciglice od stiropora. Prave se u različitim bojama i dezenima. Čvrsti su i veoma lagani. Napravljeni su tako da vam budu potpora prilikom izvođenja asana.

Joga blokovi Vam u početku mogu služiti za olakšanje položaja i potporu u povećenju fleksibilnosti ali kasnije vam oni mogu pomoći u povećanju izazova prilikom vežbanja. Sa njima ćete moći učititi položaje još izazovnijim i težim.

Takođe ono što bi vam pomoglo prilikom praktikovanja joge jeste adekvatna odeća. Potrebno je da se osećate udobno i ugodno.

Sa ovim osnovnim elementima trebalo bi da vam praktikovanje joge bude olakšano i ugodno, a vaše je samo da počnete.